Novú budovu pedagogickej školy v Levoči ukončia v júni

22.05.2007 Levoča

Levoča/Poprad 22. mája (TASR) - Nová budova Strednej pedagogickej školy (SPgŠ) v Levoči by mala byť dokončená v závere júna. Konštatoval to po dnešnom kontrolnom dni predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ...
Budova, v ktorej škola doposiaľ sídlila, patrí cirkvi, a tak riešením bola rekonštrukcia bývalých kasární v meste.
\"Celá stavba stojí viac ako 130 miliónov Sk, s vybavením okolo 140 miliónov. Práce sa začali vlani na jar, takže aj stavbári si pohli. Som rád, že sa vyriešil dlhoročný problém SPgŠ. Po dnešku môžem povedať, že pôjde o školu, ktorá sa svojimi priestormi zaradí medzi špičky a bude pýchou slovenského stredného školstva, \" konštatoval Chudík. Dodal, že študenti by sa mali rozlúčiť so starým školským rokom už v nových priestoroch.
Predseda PSK sa dnes stretol aj s primátorom Popradu Antonom Dankom, s ktorým sa dohodli na výmene majetku. Budovu Elektrárne Tatranskej galérie (TG) dostane PSK výmenou za objekt na Alžbetinej ulici, v ktorom doposiaľ sídli riaditeľstvo TG. Zmena vlastníckych vzťahov súvisí s finančne náročnou rekonštrukciou netradičných výstavných priestorov v historickej budove bývalej elektrárne.
\"Výmenu sme predrokovali asi pred polrokom. Budovu Elektrárne dostala galéria do prenájmu na 90 rokov. To však nestačí, musí byť vlastníkom, aby mohla čerpať prostriedky z fondov. Navyše, mesto nemá na to, aby investovalo do budovy 40 miliónov korún. Som preto rád, že predseda PSK podporil návrh na výmenu, \" povedal pre TASR popradský primátor.
Riaditeľka TG Anna Ondrušeková dodala, že zmena vlastníckych vzťahov otvorí dvere k žiadostiam o financie potrebné na rekonštrukciu. \"Doposiaľ sme preinvestovali asi 6,5 milióna korún a potrebujeme ešte najmenej 25 miliónov korún. Ak sa práce predĺžia, čiastka bude vyššia, \" spresnila riaditeľka. Dodala, že od 18. mája do konca augusta je v priestoroch Elektrárne inštalovaných 6 výstav venovaných H. Ch. Andersenovi.
 

Vyberte región